woensdag 2 mei 2012

BK Ploegentriatlon: Snoopy redt eer van geteisterde BrTC delegatie

videoverslag: http://dl.dropbox.com/u/47491043/BK%20Ploegen%202012.m4v

Op dinsdag 1 mei zakten we af naar Doornik voor het BK ploegentriatlon. Met 7 mannen samen een sprinttriatlon (750/20/5) afleggen, waarbij uiteindelijk de tijd van de 5e man telt. Er moest wel steeds in groep gebleven worden. Iemand die lost, zou onherroepelijk worden uitgesloten.

We hadden het plan met een ploeg te starten, waarmee we geen top 10 ambities hadden, maar toch ook geen slecht figuur zouden slaan. Luc, JefVL, Nicholas, ikzelf, Koen, PeterVB en Kilian. Kilian zou zich opofferen tijdens het zwemmen en fietsen en afhaken voor het loopnummer, wat ons nog steeds 1 reserve zou opleveren.

Er waren echter reeds enkele problemen voor de start:
- JefVL was geblesseerd aan de knie en moest noodgedwongen forfait geven.
- Ikzelf was de laatste 3 dagen voor de wedstrijd ziek door de chloorallergie.
- Nicholas zat de laatste 3 dagen voor de wedstrijd met buikgriep.
- Iedereen had schrik van het zwemmen in openwater door de temperatuur. Er zouden gegarandeerd regelmatig mensen opgevist worden door de redders wegens de koude watertemperatuur (13.5???) op de eerste wedstrijd van het seizoen. Vooral bij Peter zat de schrik er erg in.

Ik besloot last minute nog een vervanger voor Jefke te zoeken, met het criterium dat hij sneller zwom dan Peter, om zo de ploeg bij te staan tot maximum het fietsnummer. Uiteindelijk zag enkel 'Snoopy' Kevin het zitten. Ik was ook zeker dat hij het zwemmen zou overleven en Peter door de moeilijke zwemproef zou sleuren.

Kilian, Kevin en Luc
Anderhalf uur voor onze start, mochten eerst onze BrTC dames (Vanessa, IronAnneke 70.3, Charlotte, Katy en Tinne) de spits afbijten. Dit gaf ons een goed beeld over het effect van het koude water. Voor eerder gestarte teams was de reddingsboot immers al menig maal uitgerukt. De start was aanvankelijk een beetje stroef maar na een 50tal meter waren onze dames prima gegroepeerd op weg naar een mooie tijd. Ook bij het uitkomen van het water leek alles prima onder controle. Uiteindelijk eindigden ze zelfs knap 11e op 34 deelnemers (1u19), zonder iemand te lossen onderweg! Dat gaf de burger moed.

Tijd voor onze tactiek van de dag: Luc en Koen gingen het zwemtempo vooraan bepalen met mezelf en Kevin in de voeten. Peter moest zich achter ons laten meedrijven zodat Kilian en Nicholas hem konden ondersteunen en het team bijsturen waar nodig. Omstreeks 15u30 kropen we in het water. Ondertussen was wel het zonnetje gaan schijnen en, buiten koude voeten, leek het aanvankelijk allemaal wel mee te vallen. Hoewel ... Peter blokkeerde volledig nog voor de start en dreigde op te geven. Toen het startschot gegeven werd, hoopten we dat hij wel in kadans zou geraken, maar na 20m keken we om en zagen we enkel Kilian nog verwoede pogingen doen om Peter in gang te krijgen, maar het lukte niet. de reddingsboot werd erbij gehaald en BrTC 1 was nog met 6 kleine negertjes.

Met het wegvallen van Peter, ging het zwemtempo wel omhoog omdat nu de iets snellere Kevin theoretisch onze traagste man werd. De eerste 300-400 meter verliepen prima. Daarna kreeg hij het lastig, wat geen verrassing was na zijn maandenlange blessureleed. Los van alle heisa, kwamen we toch na een 13tal minuten uit het water waarna we de klim naar de wisselzone aanvingen, gesteund door de supporters (Frank, Natalie, Sten, Martine, Koen, Michiel, Shara, Jethro, Peter) en onze dames. We wilden zeker de eerste van de 2 fietsrondes Kevin nog in de groep houden (uit de wind) en probeerden dan ook een zo constant mogelijk tempo aan te houden. Echt jagen op andere teams zat er echter niet in. Na de eerste ronde sloeg het noodlot helemaal toe. Net op het moment we besloten dat Kevin zou mogen afhaken, sloeg Nicholas zijn derailleur in zijn achterwiel, met een gebroken kader als gevolg. Over en uit voor onze fietskopman. De plannen om volle gas in de achtervolging te gaan, werden opgeborgen.

Er zat nog 1 ding op: BrTC 1 moest en zou voor de eer aankomen, met Snoopy als 5e man! Alle truken werden bovengehaald om Kevin in de groep te houden en we haalden ook succesvol de wisselzone, al miste Luc de inrit wel even. Door de opgave van Nicholas waren we daarenboven onze chip kwijt waardoor onze tussentijden ook niet meer zouden kloppen in de eindstand. Ook 2 krampen hielden held Kevin niet tegen en we begonnen de loopproef. Ik en Kilian 'maakten' het tempo en Luc en Koen zorgden voor de mentale ondersteuning van Kevin. De eerste 2 km gingen erg stroef maar eens we de sfeer in de ploeg kregen, kwam het wel goed. Referee en BrTC-er Patrick kreeg van zijn collega's wel enkele verbaasde blikken toen ze ons tegen een slakkengangetje lachend en zwanzend over het parcours zagen gaan. Het hoogtepunt was het watergevecht na de eerste ronde tijdens de bevoorrading, al was Kilian zijn sanitaire stop op een BK ook vrij merkwaardig te noemen. Maar het deerde ons totaal niet. Door de goede sfeer, verhoogden we zelfs het tempo en na ongeveer 1u17 kwamen we uiteindelijk over de finish. Een klein kwartier trager dan gepland maar wel een dik kwartier sneller dan onze Snoopy normaal zou halen! en zowaar nog voor de dames. Onze held had zich echt wel helemaal gegeven om de eer van de heren ietwat in stand te houden.

Tijdens een afsluitend bezoekje aan de lokale Quick, keken we terug op een dag die nog maar eens de geweldige clubsfeer bevestigt, met een knalprestatie van de dames en een onwaarschijnlijke race van de heren. Hopelijk regelt Tom spoedig een nieuwe kader voor Nicholas zodat hij snel terug de baan onveilig kan maken. Het meeste mentale oplapwerk zullen we desalniettemin nodig hebben om Peter op 13 mei in het water van Geel te krijgen voor zijn eerste kwarttriatlon van het seizoen. Ik zal er alvast ook bij zijn om, samen met Luc en Vanessa, het podium van de trio's aan te vallen. Ik ga wel tijdelijk alternatieve zwemlocaties zoeken om mijn allergie terug onder controle te krijgen, maar de inhoud zit wel goed, voel ik. Hopelijk kan ik nu zonder kleerscheuren naar de halve van Leuven toeleven (20 mei). Die gaat iets te vroeg komen voor een mooie prestatie maar het was oorspronkelijk ook de bedoeling om er ritme op te doen voor het vervolg van het seizoen.

Foto's van het BK volgen nog (Martine en Frank hebben hun best gedaan) en ook van de video-opnames van Shara zal ik een promofilmpje maken, met vermoedelijk een uitgebreid hoofdstuk vol herenbloopers ... Ik wist dat die afrit 'Zwevegem' onderweg onheil voorspelde hé ....

Geen opmerkingen:

Een reactie posten