dinsdag 16 juli 2013

Allergische Rinitis

Het lijkt een jaarlijks terugkomend fenomeen. Vorig jaar ben ik na een aanhoudend verstopte neus en andere fysieke klachten naar een neus, keel en oorarts moeten stappen. Toen was er een kuur van meer dan maand nodig met stevige medicijnen om me van mijn problemen af te helpen. Het wedstrijdseizoen ging dan ook compleet de mist in tot aan het BK in Bütgenbach.

Dit jaar begonnen de problemen later aangezien ook het pollenseizoen later aanving door de lange winter. Opnieuw een volledig verstopte neus na een openwatertraining en dagenlang niks aan te doen. Ik heb dan even het zwembad en de zwemplas vermeden en elke dag stevig de neus gespoeld met zoutoplossing. Het lijkt alsof ik een nieuwe afspraak met de specialist en medicijnkuur ga kunnen vermijden. Het linkerneusgat is nu al enkele dagen terug open en het rechter begint zich langzaamaan te herstellen. Woensdag zal ik alvast eens proberen zwemmen met neusknijper en zo snel mogelijk uit de buurt van de planten naast de plas vertrekken.

Sinds zondag gaan de trainingen ook terug vlot zonder hoofdpijn en kortademigheid en de wedstrijd in Aarschot zondag zal wel lukken. Maandag ga ik van een dagje verlof genieten aan zee. Hoe tevreden ik ook ben dat het mooi weer is, voor mijn astma en aanverwante ongemakken is het momenteel niet ideaal.
Rinitis (rhinitis) is de aanduiding voor aandoeningen van de neus, zoals een geïrriteerde of ontstoken neus. De symptomen zijn een loopneus, niezen, een verstopte neus en verder geïrriteerde oren, ogen en keel. Allergische rinitis is verwant aan astma en komt vaak samen met astma voor. Het is een chronische of acute ontsteking van het neusslijmvlies, die veroorzaakt wordt door een virus, bacterie, door een parasiet of door een oorzaak van buiten af. Deze ontsteking zorgt voor de genoemde symptomen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten