maandag 18 juni 2012

Supportersweekend

Dit weekend stond Vanessa aan de start van haar eerste wedstrijd van het jaar, de kwarttriatlon van Brugge. Een aanrader volgens velen, want midden in het stadscentrum. 's Morgens ben ik nog snel gaan zwemmen, de eerste keer in het zwembad sinds begin april. om dan om 13u te vertrekken richting kust.

Vanessa startte in de zogenaamde eerste wave met de pro's om 17u. Daarna volgden zowat elke 5 minuten nog 11 waves met onder andere collega BrTC-ers Tinne, Anneke, Steve, Jethro, Gunther en Jef.

Al voor de start bleek dat de mobiliteit en bereikbaarheid niet alles was. De parking lag kilometers van de wisselzone, die dan nog 1 km van de zwemstart lag en een fikse wandeling van de aankomst op de Grote Markt. Ook was er slechts 1 fietsronde in de polders waardoor je als supporter eigenlijk volledig onwetend uren stond te schilderen in hartje Brugge. Ik had me misschien beter aangesloten bij één van de toeristische wandelingen.

Vanessa checkte tijdig in in de wisselzone en samen met Anneke, Frank, Gunther en Sabine wandelden we naar de zwemstart langs de Rijen. We waren in de auto Vanessa haar 2e paar schoenen vergeten dus heb ik maar galant de mijne even afgestaan en het centrum van Brugge op mijn sokken verkend. Alles voor de sport (en het is niet dat ik het erg vind).

De zogenaamde Pro wave van de triatlon van Brugge omvatte een beperkte selectie van echte topatleten bij mannen en vrouwen (Aernouts, Heemerijck, Croes, Coysman, ...), enkele TV-figuren en nog een stel circusartiesten met overgewicht die ikzelf een pak rammel zou gegeven hebben in de wedstrijd. Als Vanessa top was, zou er zeker een hogere klassering in zitten, dan we op voorhand gedacht hadden, mede door de afzegging van Sofie Goos.

Mijn vermoeden werd bevestigd toen Vanessa in de top 5 bij de dames aan het fietsnummer begon na een prima zwemproef. Ik zag haar nog vertrekken met de fiets en mocht toen anderhalf uur wachten tot ik ze zou terugzien bij haar eerste doortocht op de Grote Markt, waar Renaat Schotte de onwetende verslaggever bleek te zijn. De eerste 2 dames hebben we op het grote scherm gezien, voor de rest NIKS! Schitterende organisatie in Brugge ..... (BTW Zondag in Retie stond ouwe getrouwe VTDL Hans Cleemput terug als speaker, misschien eens over nadenken om die man enkele euro's toe te schuiven volgend jaar Brugge! het is maar een tip.)

Enfin, ik zag Tinne, Anneke en Steve nog aan hun fietsproef beginnen, en trok toen naar de Grote Markt om PeterVB, Michel en Quentin te vervoegen langs de hekken van het loopparcours. Na 1u40 wedstrijd zagen we Vanessa terug tijdens haar eerste doortocht als 4e in de wedstrijd met een dikke minuut achterstand op de 3e. De top 2 was al vele minuten eerder gepasseerd en outstanding, en de nummer 5 lag niet ver achter. In ronde 2 kwam Vanessa nog een beetje dichter maar het podium zat er net niet in, los van de schitterende eindtijd van 2u22min30sec, en een 4e plaats.

Volgend insider Patrick zou er nog een mooie cheque horen bij de eerste 7 plaatsen maar dat is nog even afwachten. Enkel de 3 podiumatleten werd in de ceremonie reeds een cheque overhandigd.

Door het late vertrekuur (wave 1 om 17u ???) en het feit dat Vanessa volledig leeg was (en ik honger had), zijn we niet meer blijven supporteren voor de andere BrTC-ers maar ze hebben het allemaal prima gedaan, en gelukkig was camera-Karel nog van de partij voor de beelden.

Samenvattend: een prachtige prestatie van Vanessa in een historisch mooi kader maar niet voor herhaling vatbaar. Veel te grote onderlinge afstanden voor een kwarttriatlon, slechte wegen volgens Vanessa, meer dan de helft van de +1000 deelnemers zijn pure circusclowns (je had de trio's moeten bezig zien) en voor de supporters een hopeloze situatie. Ik had gedacht dat Brugge zeer vergelijkbaar was met de Zwintriatlon in Knokke, maar qua organisatie en beleving kan het er geenszins aan tippen.

Om te vergelijken: zondag zijn we na een zwembeurtje en een fietstochtje afgezakt naar Retie om voor Luc te gaan supporteren in de lokale kwarttriatlon. Prima organizatie, mooie wegen, leuke sfeer, schitterende speaker (Hans) ... een aanrader voor 2013.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten