maandag 27 juni 2011

Eneco 24h cycling van Zolder - Een belevenis!

Dit weekend zijn we met een BrTC delegatie afgezakt naar het circuit van Zolder voor de 24 uurs-race ... op de fiets! Ons team bestond uit mezelf, Vanessa, neef Kevin, Kevin Claessens, Bart Stessels en Luc De Ro. Zaterdagochtend waren we ter plaatse om er samen met Patrick het tentenkamp op te stellen om de 3 BrTC en aanverwante teams te huisvesten.

Na de briefing had iedereen de kans om een kwalificatieronde af te leggen. De eerste 60 teams mochten dan in ware Le Mans stijl starten, terwijl de andere ruim 150 teams achter de pace car moesten starten, 30 sec achter de kopgroep. Bart legde voor ons de kwalificatieronde af in een mooie tijd maar haalde de top 60 niet, net zoals Quentin in het andere team. Nicholas echter reed een tijd in de top 10 voor zijn 'Knoefters' team!

We hadden stercoureur KevinC opgesteld om de start om 15u voor zijn rekening te nemen maar wat we niet hadden gedroomd was dat Kevin na 10 minuten het gat met de kopgroep van 60 gewoon dicht reed. Na een half uur race nam het team van Nicholas de 1500 euro reischeque mee door de bonus-sprint te ontlopen en vlak voor het jagend peloton de finish te overschrijden.

Zonder al te veel problemen, maar in de miezerende regen en koude, reden KevinC, Bart en ikzelf onze eerste shift van anderhalf uur (gemiddeldes om en bij de 40km/u) en toen hadden we ons eerste probleem. Te midden in zijn eerste shift, was KevinVE van de baan gegaan over een gladde boordsteen. Quentin belde om me dit te vertellen en inderdaad, Kevin kwam ineens alleen door, verbleekt, tegen een laag tempo. Onmiddellijk besloot Bart om in te springen en Kevin's laatste half uurtje vol te maken zodat we daarna terug op schema zaten. Luc en Vanessa kwamen immers pas na hun werk naar Zolder. Na dit onverwachte manoeuvre gingen we eens naar de tussenstand zien en we stonden om en bij de 80e plaats van de ruim 200 teams. De barbecue en chef Freddy waren reeds in actie geschoten met de bevoorrading en ook de blessure van KevinVE leek mee te vallen. Hij was wat door de schrik gepakt.

Bart had ons probleem prima opgelost en zo konden we Luc en Vanessa voor de eerste keer de baan opsturen. Met schitterende tijden van beide rukten we op richting 60e plaats. Toen was het normaal terug aan KevinVE, en hij had er terug zin in na de schrik die hij gepakt had door zijn val. Lichamelijk leek alles in orde en Kevin reed een prima uurtje rond met een mooi gemiddelde. Ondertussen was de regen ook opgehouden en het parcours begon op te drogen.

Ik besloot een paar uurtjes te gaan slapen tot mijn volgend shift later in de ochtend maar na een uurtje slaap kwam Luc me wekken met slecht nieuws. KevinVE lag met koorts in zijn bed. Het was tijd om ons schema overhoop te gooien en we besloten met zijn vijven om ritten van 1 uur te gaan doen en telkens goed in de gaten te houden wanneer we moesten aflossen (als iemand erdoor zat of het toch langer zou volhouden). De tactiek bleef om relatief rustig op zoek te gaan naar een grote groep om krachten sparen en snelheid te winnen. We bleven ook oprukken en na mijn laatste iets langere shift stonden we op de 49e plaats, maar de concurrentie was nog dichtbij. Iedereen werd moe en we besloten de laatste 2 uur nog onder 3 mensen te verdelen, dan hadden we ook allemaal evenveel shiften gedaan. Vanessa trok nog 50 minuten goed door, Luc nam over in een zeer goede groep en Kevin mocht dan onder de zwartwit-geblokte vlag aankomen, in het spoor van de winnaar. Door het aantal wissels dat we nog gedaan hadden, eindigden we op de 51e plaats, met in totaal een kleine 900km op de teller. Een schitterende prestatie!

Iedereen heeft zich fantastisch geamuseerd, ook mede dankzij de kookkunsten en ambianceverzorging van mijn broer Freddy en de schitterende organisatie van Patrick. Het enige minpunt was KevinVE zijn ziek worden. Achteraf bleek hij al weken met een longontsteking te zitten.

(foto's met dank aan Michel en Quentin!)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten