maandag 9 mei 2011

Geelse Gemengde Gevoelens

De titel van dit artikel lijkt perfect te passen in een reeks van Suske en Wiske albums maar niets is minder waar. Gisteren heb ik de dag doorgebracht in het zonovergoten (30 graden!) Geel om er deel te nemen aan de kwarttriatlon, mijn eerste van het seizoen.

Hoewel mijn wedstrijd pas begon om 15u45, was ik al omstreeks 9u in Geel omdat mijn vrouwtje Vanessa er deelnam aan de sprinttriatlon voor dames. Samen met verscheidene BrTC-clubgenoten heb ik er al veel van mijn energie verspeeld om te supporteren en haar naar een fantastische 5e plaats te stuwen (3e Belgische) voor enkele gerenommeerde namen. een knaller van een prestatie!

Toen ik omstreeks 14u30 naar de zwemzone vertrok met fiets en wetsuit, maakte trainer Luc al de opmerking dat ik er wat bleekjes uitzag en achteraf bekeken had hij wel gelijk. De hele dag supporteren in die hitte zonder al te veel beschutting tegen de zon, had me reeds fysiek gesloopt, ookal had ik veel gedronken en goed gegeten. Toen ik richting start wandelde, werd ik nog vriendelijk begroet door Peter Philips die aan zijn zwemproef bij de veteranen bezig was (een echte publiekssporter onze Peter!). 

Met een kleine 10 minuten vertraging zijn we gestart. Buiten mezelf was ook collega BrTC-er Wouter bij de afspraak. Het eerste deel van het zwemmen bevatte een waanzinnig onderwatergevecht met een handvol tegenstanders. Enerzijds positief omdat ik goed mee in de groep zat, anderzijds toch ook energievretend. Mijn algemeen zwemgevoel was goed al dacht ik toch niet echt een scherpe tijd gezwommen te hebben. Maar toen ik uit het water kwam, zag ik nog het enorme aantal fietsen dat op hun baasje stond te wachten. Op moment van dit schrijven, heb ik nog geen tijden van de organisatie, maar al bij al kan het zwemmen niet slecht geweest zijn.

Op een niet al the orthodoxe manier ben ik op mijn fiets gesukkeld om daarna een stevige tijdrit (niet-stayer) uit mijn benen te gooien. Ik had een tactiek bedacht om me een 10tal meter achter mijn voorligger te leggen, en telkens even op adem te komen, en de energie te verzamelen om hem voorbij te gaan op naar de volgende in de rij. Onderweg aan de keerpunten zag ik Wouter op een constante afstand achter me liggen (ik schat een minuut of 2). Mijn tactiek werkte goed uit en ik kwam ook nog mooi in de buik van dit sterk deelnemersveld aan de laatste wisselzone. Ook mijn fietstijd weet ik momenteel dus nog niet ... Maar ik wist dat ik pakken sneller was dan vorig jaar, en dit met een tijdritfiets die ik nog niet echt gewend ben. Als ik mijn normale huidige loopniveau zou halen, kon ik makkelijk richting 2u20 gaan.

Toen gebeurde echter waarvoor ik had gevreesd: de slopende dag in de hitte begon door te wegen en ik kreeg een warmteklop. Ik heb me de laatste 6-7 km werkelijk moeten vooruit slepen en zag tientallen atleten me voorbij lopen. Compleet leeg ben ik over de finish gelopen, met een eindtijd rond de 2u35 schat ik (te bevestigen). 

De aandachtige lezer zal nu begrijpen vanwaar ik mijn artikeltitel heb gekozen. Ik voelde dat ik veel vooruitgang heb gemaakt deze winter. En bij het zwemmen en fietsen is dit er grotendeels wel uitgekomen, met nog marge voor verbetering dit seizoen. Maar door die verrekte zonneslag, is de totaaltijd niet zo veel beter dan mijn tijden van vorig jaar, terwijl ik in normale omstandigheden stevig onder mijn besttijd zou gegaan zijn.

We hebben onze lessen geleerd. Ik en Vanessa werken aan een planning waarbij we onze wedstrijden iets meer op mekaar afstemmen zodat we geen uren moeten wachten om voor mekaar te supporteren op dezelfde dag. Met mijn planning richting IronMan 70.3 en Zwintriatlon is dit perfect mogelijk. Ze kan tijdens mijn voorbereiding nog Vilvoorde en Balen meedoen en in Lommel doen we samen dezelfde wedstrijd mee. In Brasschaat zijn onze wedstrijden vlak na elkaar en tegen Mechelen zijn we einde seizoen en is de druk er af. Het blijft allemaal toch een sociaal gebeuren ook en ik kan het niet opbrengen om niet te komen supporteren voor mijn vrouw omdat ik zelf nog meedoe dezelfde dag en mezelf moet sparen.

UPDATE eindtijd: 2u 32min 43sec, toch een persoonlijke besttijd, zelfs met de slechte loopproef.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten