vrijdag 22 mei 2015

Ironman Lanzarote 2015 - The Day Before

Op minder dan 24 uur voor de start zullen we een korte wrap-up maken voor de volgers. Vanmiddag moet ik enkel nog mijn fiets en materiaal inchecken tussen 15 en 18u en voor de rest is het rusten geblazen.

Omstandigheden

Sinds onze aankomst 9 dagen geleden is de noordenwind nog niet tot onder de 50km/u gezakt, zo erg zelfs dat we enkele moeilijke nachten hebben doorgemaakt van het lawaai dat de deuren maakten onder het continu gebeuk van de wind. De eerste 2-3 dagen overheerste een sahara-wind het eiland met temperaturen tot 40 graden. Nadien is de temperatuur dan genormaliseerd tot 26-27 graden met geregelde bewolking. Voor morgen verwachten ze iets 'minder' wind tot 42km/u uit de gebruikelijke richting, wat dus wil zeggen dat de meeste beklimmingen vol in de wind zullen liggen. De eerste 30km zal de wind nog in het voordeel blazen net zoals tijdens de meeste afdalingen in de laatste 60km van het fietsparcours. Tijdens het lopen kan de wind eerder een bondgenoot zijn om de hitte op de dijk wat te compenseren.
Ik heb het in elk geval nog nooit zo hard weten waaien hier in mijn voorbije vakanties. Tijdens beklimmingen tegen de wind haalden we vorige week amper 13km/u, terwijl we in afdalingen wind in de rug tot 90km/u reden zonder moeite. Het grootste gevaar is echter de zijwind. Rukwinden hebben de neiging u met fiets en al opzij te blazen. Gelukkig is er in de zones waar je de meeste snelheid haalt geen zijwind.

Parcours

Het zwemmen bestaat uit 2 rondjes van 1,9km in de baai van Puerto Del Carmen, met in de helft een korte passage over het strand alvorens terug te water te gaan. Normaal is de zee ontzettend kalm, behalve dus de voorbije dagen ... de wind zorgt voor stevige golven die niemand hier gewoon is. Even afwachten dus of ik de gebruikelijke 1u06 ga kunnen halen.
Het fietsparcours van 180km is lichtjes veranderd op een paar plaatsen tov de vorige jaren. Zo is er op het einde nog een vervelend klimmetje vervangen door een snelle passage. We spreken nog wel van een kleine 2600 hoogtemeters waarvan 70% wind op kop. Het fietstochtje vertrekt in Puerto Del Carmen, via Puerto Calero naar Yaiza (eerste klim, wind in de rug/zij) en vervolgens langs het mooie El Golfo. Daarna wacht de stevige klim wind op kop van Timanfaya, met een lange relatieve afdaling tot in club La Santa. Daarna via Soo en surfers dorp Famara naar Teguise waar de zwaarste klim (wind op kop) wacht naar Las Nieves en Mirador de Haria. Een stevige afdaling met haarspeldbochten zorgt voor een relatief moment van rust alvorens de mooiste klim naar Mirador del Rio start. Eens daar boven (+/- km 110) volgt een zalige brede lange afdaling tot in Arrieta, waarna we nog 50-60km op en af door het binnenland mogen knoeften alvorens terug in Puerto del Carmen aan te komen. Ik hoop er ongeveer 6 uur over te doen wat niet simpel gaat zijn, en afhankelijk van de windkracht.
Het loopparcours bestaat nog steeds uit 3 rondjes over de dijk in Puerto del Carmen. De eerste ronde is 21km lang en loopt voorbij de luchthaven tot Playa Honda. Aan de luchthaven kan je meestal genieten van een gratis zandscrub ... Eens terug in Puerto del Carmen, volgen nog 2 kortere rondjes van 10,5km. Het loopparcours wordt omschreven als 'vlak' maar dat is enkel omdat het verharde ondergrond is, want in feite is het steeds vals plat. Het is altijd afwachten wat het lichaam nog kan na die zware fietstocht. We zien dus wel.

Conditie

De conditie is op dit moment minstens even goed als in Klagenfurt vorig jaar (10u39), en ik haal betere trainingsresultaten voor de 3 sporten. Maar een garantie op succes is dat zeker niet op Lanzarote, aangezien zelfs de grootste atleten hier durven sneuvelen en wandelen voor zowat iedereen een nationale sport blijkt te worden op de marathon. Realistisch gezien moet een tijd binnen de 12 uur zonder tegenslagen lukken, maar ik zet er geen geld op in. Ik heb nog altijd wat irritatie in mijn rechterhamstring. Die heeft geen effect op fietsen en lopen momenteel maar ik hoop dat ze me geen parten gaat spelen naarmate de wedstrijd vordert.

Wedstrijd volgen

Mijn nummer is 624. Via online tracking kan je tussentijden zien na het zwemmen, na het fietsen en regelmatig tijdens het lopen. Dit kan via de IronMobile app of via de website http://www.ironman.com/triathlon/coverage/athlete-tracker.aspx .

Tijdens het fietsen zullen er geen officiële tussentijden zijn. De supporters zullen echter wel proberen op enkele plaatsen live via SMS wat info door te spelen aan het thuisfront (in dit geval Steve Van Gysel) die dan iets op Facebook kan plaatsen.

De start vindt morgen (zaterdag) plaats om 7u lokale tijd (= 8u Belgische tijd).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten