maandag 23 juli 2012

Antwerp 'hot' IronMan 70.3

Met nog 300 resterende dagen op de teller richting Canarias waren we aan een nieuw 'tussendoel' gekomen met de Antwerp IronMan 70.3. Vorig jaar had ik mijn eerste halve afstand op dit parcours afgelegd in 5u13min (457e plaats) en dit jaar was het doel onder de 'mythische' 5 uur te duiken. Dat leek me een mooie tijd om een deelname aan een volledige IronMan te kunnen staven volgend jaar.


Toch waren er voor de wedstrijd enkele zorgen. Ik sleur toch nog altijd 5 kilo te veel mee na de gebrekkige voorbereiding van het seizoen en heb toch nog zeker een maand trainingsachterstand. Gelukkig had ik een hele goeie dag in Bütgenbach (5u01) op het BK die me vertrouwen gaf voor mijn aanval op de 5 uur. Een minstens even grote zorg echter was het weer. Na maanden trainen in regen, koude en wind, zat er plots zonneschijn aan te komen. Duboccage voorspelde wel maar een 20-21 graden maaar toch had ik schrik dat het in de Antwerpse binnenstad snel zou oplopen naar 25-26 graden, en laat dat net mijn grootste vijand zijn bij het lopen. Mijn maag is niet zo goed opgewassen tegen plotse hitte na een periode van koude. En in België is het altijd alles of niks ...

Eerst was het er het plan: tussen de 30 en 34 minuten zwemmen, rond de 2u35 fietsen en ongeveer 1u45 overhouden voor het lopen. Tijdens het fietsen wilde ik Jethro inhalen (10min voor mij gestart en vooral betere loper), Mirco (sterke fietser) op een afstand houden en proberen met kopman Luc aan te pikken als hij me zou inhalen.



Om stipt 11u21 ging het startschot in het Galgenweel. De eerste 400 meter heb ik gevochten met het water, mezelf en enkele tegenstanders maar daarna vond ik vrije baan en een goed ritme. Bij het uitkomen van het water riep Vanessa me toe dat de klok op 32 minuten stond. Camera-karel was ook in de buurt en bij het (eindeloos) lopen naar mijn fiets zag ik een glimp van enkele andere supporters (merci PeterVB, PeterVM en Tinneke, en sorry voor degenen die ik niet herkend of gezien heb ;-) ).

Snel gewisseld, zocht ik onmiddellijk een hoog fietstempo in mijn tocht om terug een 100tal tal atleten op te rapen. Aan de ingang van de Waaslandtunnel riepen Kelly en Freddy me toe dat ik al 1 minuut was ingelopen op Jethro. Stevige versnelling gekozen en gas volledig opengedraaid. Mijn benen voelden met momenten slechter aan dan vorig jaar maar ik wist niet of dit kwam door een slechtere dag op gewoon door het feit dat ik veel harder aan het rijden was. Elke ronde naderde ik 2 minuten op Jethro en in de laatste ronde kon ik enkele kilometers aanpikken bij Luc. Op weg naar de binnenstad haalde ik Jethro in en zag ik tot mijn verbazing op mijn horloge dat ik de fietsproef in minder dan 2u30 zou gaan afleggen, dat is meer dan 36km/u gemiddeld. dat verklaarde de zware benen soms ... Zo snel had ik nog nooit gereden over deze afstand. Ik moet wel zeggen dat ik het fietsparcours na 2 jaar ook wel gezien heb. Het was dit jaar al een pak saaier dan vorig jaar, zeker na de ervaring in Leuven en Bütgenbach.

Aan de kaaien reed ik door een waaier van volk op weg naar de wisselzone. De familie sond op kop met pa, ma, tante Vi, nonkel Eddy, Mike en Bjorn, maar ook vele BrTC-ers waren naar de binnenstad afgezakt. Schoenen op tijd uit op de fiets zonder te verongelukken, de wisselzone ingedoken voor de ogen van Vanessa en Guy, en me gewapend voor een strijd tegen de maag en de warmte (dikke 25 graden). Ik had uitgerekend dat ik nog zeker 1u50 over had om binnen de 5 uur aan te komen en mits wat doseren, goed eten en drinken, moest dat wel lukken. Ik wist al wel dat een 1u40 op de halve marathon zoals enkele weken geleden in regen en koude me niet zou lukken in deze hitte. Mijn redding waren mijn 'gellekes' die ik in Bütgenbach ontdekt had: zakjes van Dextro met reeds voldoende water in die vlot naar binnen gaan, zonder plakkerig aan te voelen en mijn maag om te draaien. Ik plande elke 20 minuten een zakje in te nemen met achteraf nog wat water en dit werkte prima. Mijn maag heeft het prima volgehouden en de hitte heeft me uiteindelijk enkel de gebruikelijke kilometer per uur trager doen lopen dan in koelere omstandigheden.

Jethro liep me in de 2e ronde voorbij maar ik wist dat hij de 10 minuten niet meer zou inhalen die ik hem had ingehaald in de haven. Ik wou die 2e BrTC plek ook zo graag achter Luc ... Mijn automatische piloot en de talloze extra supporters (Ward, JefH, Raf, Pascale, Jef, Nicholas, Michiel, RonnyA, Louise, KoenVDM, MarcP, Kathy, Jill, Max, pa en ma De Wit, Nikita, Thomas, Sabine ...) hielden me relatief vlot op de been tot de laatste ronde. Die laatste 7km heb ik op karakter doorgebeten met de klok in mijn ooghoek. Ik wist het bord van de 20km staan en zag dat ik nog 8-9 minuten overhad voor mijn streefdoel. Een tandje bijsteken zou nog gegaan hebben maar mijn rechterkuit weigerde toen ik wilde versnellen en dat heb ik dan maar wijselijk achterwege gelaten. Uiteindelijk kwam ik over de finishlijn na 4u57min34sec (334e plaats op 1200 en 68e in mijn leeftijdscategorie op 173 finishers) . Ik klopte nog net 4 andere BrTC-ers die binnen de 5 minuten achter mij eindigden na een knalprestatie. Na de finish kreeg ik een schouderklop en medaille van de grote Marc Herremans himself en dat deed deugd. Geweldige persoonlijkheid ... Ter info: de laatste deelneemster is over de finish gekomen na 7u55min.

Uiteindelijk was ik uiteraard zeer tevreden. In koelere omstandigheden zou ik nog 10 minuutjes sneller gelopen hebben maar ik had de plotse hitte wel overwonnen en mijn doel gehaald. Ondanks de acclimatisatie in Lanzarote volgend jaar de week voor de wedstrijd, zal ik daar immers ook met de warmte moeten leven. De maand augustus staat in het teken van mijn trainingsachterstand inhalen en die 5 kilo kwijtspelen. Voor het zwemmen heb ik besloten dat mijn huidige niveau goed genoeg is voor volgend jaar. Ik verteer de lange afstanden prima (zoals de 4km in NL) en ga niet meer investeren in snelheid. Deze zomer nog enkele zeewedstrijden en dan hetzelfde niveau houden en zo veel mogelijk de chloor vermijden. Het fietsen zit ook super. Ik denk niet dat ik al ooit zo hard gereden heb als tegenwoordig. De lange afstanden (+100km) zoals vorig jaar zitten er nog minder in maar de snelheid daarentegen des te meer. De komende maand ga ik dus vooral werken aan het lopen. Hopelijk blijft het nog een tijdje mooi weer zodat ik terug aan de warmte kan wennen en ik ga ook terug wat aan de snelheid werken. Maar ook daar zit de sleutel bij de kilo'tjes vanzelfsprekend. Qua wedstrijden wordt het een maand van 'spielerei' met een trio in Eupen, een sprint in Lommel en een trio-sprint in Balen en Wuustwezel. In september staan er dan met de Zwintriatlon en de 70.3 van Aix-en-Provence nog 2 kleppers te wachten.

Nog één ding: Ik wil Wouter Vander Mast nog feliciteren met zijn 20e plaats gisteren (eerste in zijn age group) en zijn bijhorende ticket voor het WK in  Las Vegas. Gewoonweg fantastisch!




vrijdag 20 juli 2012

Antwerp IronMan 70.3 zondag - vooruitblik



Een ancien ga ik mezelf niet noemen maar ik merk toch een groot verschil deze week in mijn mentale toestand ten opzichte van vorig jaar toen ik mijn allereerste halve triatlon meedeed in Antwerpen. Veel zenuwen zijn er niet en de voorbereiding verloopt gestructureerd en ontspannen. Ook de prestatie in Bütgenbach (5u01) en de laatste trainingsweken stemmen me hoopvol voor mijn aanval op de 5 uur. Ik heb een tactiek in mijn hoofd tot aan het einde van de fietsproef waarbij ik enkele collega BrTC-rs als referentiepunt wil gebruiken. Zonder tegenslag zal het uiteindelijk toch de loopproef zijn die mijn eindtijd voor 80% bepaalt. Het weer ziet er alvast veelbelovend uit: zonnig, weinig wind en toch niet te warm.

Ik vertrek om 11u20 en hoop dus kort voor 12u op de fiets te zitten. Omstreeks 14u30 zou ik graag aan het loopnummer beginnen om te finishen op de Grote Markt voor 16u20.

Zaterdag
Zaterdag hebben we met de BrTC-ers afgesproken om de sfeer al te gaan opsnuiven bij de registratie en op de pastaparty. Door de hele voorbereiding voor zondag, ga ik jammer genoeg wel niet kunnen supporteren voor Vanessa haar kwarttriatlon in Kapelle-op-den-Bos zaterdagavond. Gelukkig zijn er genoeg andere BrTC-ers in de buurt om me op de hoogte te houden.

Supporters
We hebben 4 plaatsen waar de BrTC supporters kunnen verzamelen:
  • Het Galgenweel voor het zwemmen tot alle BrTC-ers vertrokken zijn met de fiets.
  • Farine’s Food, Vlaamse Kaai 40 voor het binnenkomen bij het fietsen van de eerste BrTC-ers
  • Café Beveren op de kaaien voor de looprondjes (maar ook de bijna-aankomst van de latere fietsers)
  • de tribune op de Grote Markt voor de finish
Peter VB en Kevin waren ook van plan om met de fiets richting haven te rijden tijdens de fietsproef.

Tussenstanden thuis volgen?

Dit kan via de Ironman website waar je elke deelnemer op de voet kan volgen:
http://live.ironmanlive.com/

Zondag zal er op deze website een link staan naar de Antwerp IronMan 70.3 -> Track athlete.

BrTC deelnemers (en startuur)
Wave 2 (18-29 jaar): 11u10
Jethro De Wit (nr 155)

Wave 3 (30-34 jaar): 11u20
Kris Van Echelpoel (nr 353)

Wave 4 (35-39 jaar): 11u30
Steve Van Gysel (nr 474)
Mike Mareels (nr 614)
Luc De Ro* (daginschrijving)
Katy Vercammen (nr 644)
Ann Fidlers (nr 685)

Wave 5 (40-44 jaar): 11u40
Mirco Van Driessche (nr 706)
Menno Van De Paverd (nr 801)

Wave 6 (+45 jaar): 11u50
Gunther Dieltjens (nr 881)
Peter Poppe (nr 889)
Luc Varigas (nr 959)
Bert Nijs (nr 1065)

maandag 2 juli 2012

Nu de kilo's nog ...

De conditie begint terug te verbeteren dezer dagen:
  • Het zwemmen in Bütgenbach en Zeeland was terug op niveau. Zover van de 30 minuten zal ik in Antwerpen niet afzitten.
  • Ik trap terug enkele versnellingen zwaarder, ga terug vlotter door de wind en had daardoor ook een mooie tijd in Bütgenbach. In Antwerpen zullen we wel dicht in de buurt van de 2u30 komen.
  • Het lopen begint terug te verbeteren en mijn tijd was in Bütgenbach al bij al wel aanvaardbaar.
Nu rest echter nog 1 groot probleem: ik krijg de kilo's er niet af. De laatste 2 maanden ben ik door de sinusproblemen en het gebrek aan trainingen terug bijgekomen tot 88kg. Voor Lanzarote volgend jaar minstens 8 kg te veel en voor Antwerpen binnen 3 weken eigenlijk nog 5 kg te veel. Vooral tijdens het lopen speelt me dit nog echt heel veel parten.

Ik ga nu proberen met aangepaste voeding en goede timing van mijn trainingen tenminste nog onder de 85kg te geraken binnen de 3 weken. Op zich zou dat moeten lukken aangezien ik de volledige winter ook rond dat gewicht zat met minder trainingen als deze week en de komende 14 dagen.

Vanavond voor de looptraining al een uurtje zwemmen, morgen een lange fietstocht en zwemtraining. Woensdag tussen de middag gaan lopen en 's avonds openwaterzwemmen ... en dan vooral het snoepen laten achteraf. Ananas, noten, wortelen en andere gezonde kost to the rescue!